Edvard Munch

In aflevering 8 van deze serie duiken we in het fascinerende leven van Edvard Munch, de wereldberoemde kunstenaar die zijn tijd ver vooruit was. Hij was een pionier, voortdurend bezig met experimenteren in verschillende kunstvormen en technieken. Zijn werk was doordrongen van de intense emoties en thema’s die zijn leven kenmerkten.

Of je favoriete podcastplatform - vanaf 29 juli 2025

Schilderijen die in de podcast genoemd worden

De Schreeuw (1893)

Zijn meest iconische werk, een expressie van existentiële angst. Geïnspireerd door een paniekaanval tijdens een avondwandeling, toont het een figuur tegen een bloedrode hemel die lijkt te schreeuwen. Het is het universele symbool geworden voor angst en wanhoop.

De Schreeuw (1910)

Munch maakte vaak meerdere versies van een schilderij, zo ook van De Schreeuw waar hij onder anderen in 1910 een nieuwe versie van maakte.


Edvard Munch heeft over de jaren meerdere versies geschilderd van Het Zieke Kind waarbij hij gebruik maakte van verschillende media. Hieronder zie een viertal versies van Het Zieke Kind.

Het zieke kind 1885-1886

Olieverf op Canvas

Het zieke kind 1894-1895

Ets

Het zieke kind 1896

Pastel, papier

Het zieke kind 1925

Olie op Canvas


Madonna ca. 1894–1895

Een controversieel en sensueel beeld van een vrouw in een extatische houding. Het mengt thema’s van seksualiteit, religie en dood.

Vampier 1895

Toont een vrouw die zich over een man buigt met haar lange, rode haar als een sluier over hem heen. Een werk vol ambivalentie: liefde als troost én vernietiging, mogelijk een verwijzing naar zijn destructieve relatie met Tulla Larsen.

De levensdans 1899-1900

Een symbolisch werk over de levenscyclus van de mens: jeugd, volwassenheid, ouderdom. Vrouwen in rood, wit en zwart vertegenwoordigen liefde, onschuld en dood. Reflecteert Munchs visie op het leven als een eindeloze dans van emotie.


Melancholie 1891

Een man, eenzaam aan zee, verloren in gedachten. Verbeeldt Munchs gevoelens van verdriet en verlatenheid, mogelijk gerelateerd aan de affaire met Milly Thaulow. Het is introspectief en verstild.

Oogziekte reeks ca 1930

Reeks werken waarin Munch de wereld schilderde zoals hij die zag tijdens een ernstige ooginfectie. Vervormde beelden en kleuren weerspiegelen zijn fysieke én innerlijke toestand. Hier zie je een zelfportret uit 1930.

 Explosie in de haven van Oslo 1943

Een van zijn laatste werken. Hij legde hierin een explosie vast die hij zelf meemaakte. Deze aquarel laat zien dat hij ook op hoge leeftijd nog reageerde op actuele gebeurtenissen.

Explosion - CC BY 4.0 Munchmuseet

Video's


Websites